5 tips die het werken met een houtoven simpel maken

24-01-2023

1. VOORBEREIDING: 

Ik ben als fotograaf in heel veel keukens in toprestaurants geweest en het geheim van een vlotte service is de mis-en-place. De voorbereiding dus. Maar geen zorg: Eens de OVUN brandt heb je er geen omkijken naar en kan je rustig je groenten snijden, je brood kneden, je vlees marineren,... De OVUN blijft ook makkelijk op temperatuur en staat je toe om op elk moment een versnelling hoger of lager te schakelen.

2. HOUT: 

Toen ik een paar jaar geleden op reportage was in het 3 sterrenrestaurant Frantzen in Stockholm leerde ik dat ze in Scandinavië zweren bij berk... Bij ons stookt men vaak eik of beuk. Hout van fruitbomen zou meer aroma geven. En volgens anderen is es dan weer de beste keuze voor het koken in een houtoven. Uit ondervinding weet ik dat droog en schoon hout het allerbelangrijkste zijn. Vermijd dus lijm en verf want dat geef giftige rook af. Ook den en spar branden niet schoon omdat ze veel hars bevatten. Ik gebruik meestal kachelhout (eik en beuk) maar de OVUN houdt ook van gesnoeide takken wilg en hazelaar uit onze tuin. Leg tijdig een voorraad aan maar no stress: De OVUN verbruikt minder dan 1 blok per uur

3. KLIEVEN: 

Een goed vuur start je met klein hout. Sprokkelhout. "Kindling" in het engels. Kies een houtblok zonder knopen en met een scherpe bijl wordt klieven een moeiteloze en prettige ervaring. Lopen er kinderen in de buurt? Bekijk dan eens de Kindling Cracker. Hiermee kunnen kinderen veilig helpen klieven.

4. VUUR: 

Gebruik ecologische aanmaakblokjes. Die zijn beter voor het milieu maar ook voor je gerechten. Zo voorkom je dat de vieze smaak van petroleum of parafine je gerechten verpest. Lees hier hoe je de OVUN precies opstookt. 

5. VEILIGHEID: 

De OVUN kan binnenin tot 500°C warm worden, en in de stookruimte kan de temperatuur tot +800°C oplopen maar aan de buitenkant van de OVUN kan je je niet verbranden. Zorg toch voor de beste ovenwanten die je kunt vinden. Gewone ovenwanten volstaan niet. Ik heb een paar van Höfats. Daarmee kan ik zelfs een brandend stuk hout vastpakken (don't try this at home). Handschoenen voor lassers vind je bij de doe-het-zelf-winkel en zijn ook bruikbaar.

Blijf op de hoogte van nieuwe posts