Hoe de houtoven van ovun opstoken om pizza te bakken

05-01-2023

OVUN opstoken voor pizza's.

Om pizza te bakken met vers deeg, waarbij grote luchtige bellen ontstaan op de korst heb je de hoge temperaturen nodig die je enkel in houtovens kunt verkrijgen. Ideaal is de luchttemperatuur in de OVUN tussen de 300°C - 450°C en de vloertemperatuur 250°C-350°C. Door de OVUN aan te maken met 1 blok (fijn gekliefd tot aanmaakhout) bereik je deze temperaturen makkelijk binnen de 30-45minuten. Stook niet te hard, anders loop je het risico dat de vloer te heet wordt. In dat geval verbrandt de bodem van de pizza en krijgen de toppings onvoldoende tijd om te garen.

Richting voor baktijden en -temperaturen:

300°C - 4min | 400°C - 3min | 500°C - 2min

Werkwijze:

Omgekeerd stoken, zo steek je de houtoven van OVUN aan
Omgekeerd stoken, zo steek je de houtoven van OVUN aan
  1. Plaats de (optionele) vuurspuwer in positie in de bakoven
  2. Plaats de thermometersonde in de onderste stand
  3. Leg een OVUNplaat of grillplaat op de eerste leggers en schuif tot tegen de achterkant van de bakruimte.
  4. Hak een houtblok (+/- 1,5kg) in kleinere stukken. Steek aan dmv 2 aanmaakblokjes. (zie foto) 
  5. Na +/-30 minuten (of wanneer het stapeltje hout in lichterlaaie staat) leg je 1 of 2 kleinere stukken hout (stukken van +/- 1/4 van een houtblok) kruislings in het vuur.
  6. Meet eventueel de vloertemperatuur met een infraroodthermometer. Is deze 250°-350° dan kan je pizza's bakken. De thermometer van de OVUN is best 300°-450°.
  7. De OVUN hou je op deze hoge temperatuur met 1 blok per uur. Je kan ook een blok in 4 kappen en elke 15min een stuk opgooien.

Tip: Er passen 2 pizza's tegelijk in de OVUN maar voor de beste resultaten bak je best 1 pizza per keer. De plek diep in de OVUN vlak naast de vuurspuwer is de allerbeste plaats :-)


Blijf op de hoogte van nieuwe posts