BQQ zonder gedoe

05-03-2023

Gedoe

Vroeger had ik een eenvoudige BBQ. En later een kamado. Ik gebruikte beide toestellen niet vaak, terwijl ik wel altijd enorm gehouden heb van de aromas, de smaken en de beleving van het bakken en grillen. Maar ik zag er altijd tegen op om de toestellen klaar te maken voor gebruik. Het begon altijd met het afborstelen van de grill met een staalborstel. Het legen van de assen en resten houtskool. Het vrijmaken van de luchttoevoer. En in het slechtste geval het afwassen van de schimmel in de Kamado, vooral na enkele vochtige weken van niet-gebruik. Vervolgens dan op zoek naar de zak houtskool in de schuur en het speuren in de zak naar enkele grote stukken.

Elke keer zwarte handen en vuile kleren... Ik vond dat te veel gedoe.

Zonder gedoe

Wanneer ik nu mijn OVUN wil gebruiken, dan zijn dit de stappen die ik moet nemen alvorens de OVUN aan te steken:

  1. 1 blok hout kiezen en splitten op de kindling cracker - love it!
  2. eventueel een handje vol as uit de stookruimte scheppen met de "vuurspuwer" maar dat hoeft niet elke keer.
  3. eventueel even met de handborstel de vloer vegen in 1-2-3.

Dit alles kost mij ongeveer 5 minuten. Propere handen en kleren en een prima humeur :-)

Vervuiling

Bij traditioneel vuurkoken komt naast het vele gedoe ook redelijk wat vervuiling kijken. Om te beginnen is de ecologische impact van houtskool niet mis.

De productie van houtskool gebeurd als volgt. Hout wordt in ovens opgewarmd tot 400-500°C met beperkte zuurstof. Daardoor ontbrandt het hout niet maar verdampen de vluchtige stoffen als azijn, teer en zuur en blijft pure koolstof over.

Helaas is de meeste houtskool die je bij ons in de supermarkt koopt afkomstig van tropische wouden in Zuid-Amerika en Afrika die niet op duurzame en vaak illegale manieren worden ontbost.

Kokosbriketten zijn eventueel een duurzamer alternatief omdat deze gemaakt worden uit de harde schil van de kokosnoot. Een afvalproduct dus. Let wel op: Aan sommige briketten wordt parafine toegevoegd. Brandt beter maar is niet gezond noch lekker.

Oplossing

Wat als we de afstand en het productieproces van houtskool kunnen overslaan? Dat is makkelijk want je kunt evengoed koken met lokaal duurzaam geteeld en natuurlijk gedroogd brandhout. Doe dat in een toestel dat erg efficient verbrandt en heel weinig hout nodig heeft en voila.

Het is moeilijk om er een cijfer op te plakken maar gezond verstand zegt me dat dit in elk geval vele vele vele malen efficiënter is én een pak goedkoper.