Koken met de OVUN is ontspannen

05-03-2023

Pintjes drinken om 9u

Een ceo vertelde me onlangs dat pulled pork bereiden, of iets anders in de smoker, een perfect excuus is om vanaf 9u 's morgens pintjes te beginnen drinken.

Mijn stijl niet helemaal maar ik begrijp wel wat hij bedoelt :-)

Wanneer je beslist om een varkensschouder van 5kg traag te garen op 120°C dan hoef je niet voor 12 uren aan je OVUN gekluisterd te zitten, maar je vertrekt op een manier wel op een avontuur en het is een perfect excuus om het die dag rustig aan te doen en getuige te zijn van hoe de sterke spieren van de varkensschouder transformeren tot botermals draadjesvlees waar het schouderblad uit glijdt wanneer je het vastpakt en je de rest van de schouder met de hand tot kleine stukjes trekt. En te ruiken hoe de marinade van appelsap en appelazijn uur na uur verder karameliseren tot een donkere saus en de geur daarvan zich vermengt met de kruidenrub die uur na uur een krokantere korst op het vlees wordt.

Het is dus in elk geval de start van een rustige dag dat ongetwijfeld eindigt in een feestmaal.

Maar evengoed kan je de OVUN dus aanmaken en daar de ene na de andere pizza uit laten komen. Dan stook je de OVUN op tot 350-450°C. Een pizza is dan in 2-3 minuten klaar.

Welk scenario je ook kiest, ze zijn beiden ontspannen want zowel de OVUN op lage temp houden als op hoge temperatuur krijgen kosten heel weinig tijd, moeite en hout.