Pizzadeeg uitrollen

02-01-2023

Zorg dat je bolletjes op kamertemperatuur zijn. Voorzie voldoende semola. Semola (griesmeel/semolina) verbrandt minder snel dan gewone bloem en zorgt ervoor dat de pizza straks niet aan de pizzaschep blijft kleven.

  1. Strooi rijkelijk semola op het werkblad. Zorg dat je werkblad droog is!
  2. Plaats een deegbol op het werkblad. Druk met de vingers van beide handen de bal plat van binnen naar buiten zodat de bol een schijf wordt en er een rand ontstaat.
  3. Nu is het een kwestie van de schijf zo groot en dun mogelijk te rekken zonder dat het deeg scheurt. Dit kan je op verschillende manieren doen:
  • met een deegrol
  • door opgooien terwijl het deeg in de lucht ronddraait
  • door met vlakke handen het deeg rond te draaien en te rekken op het werkblad
  • door het deeg door de zwaartekracht te laten rekken terwijl je het laat hangen en verpakt

Mijn ervaring is dat het niet zoveel uitmaakt. Goed deeg zal in een goede oven altijd mooie blazen krijgen wanneer deze heet genoeg is. Probeer de methode die jij leukst vindt en oefen!

Tips voor het beleggen en bakken:

  • droge ingrediënten maken je het leven makkelijker. Kies daarom voor bvb geraspte mozzarella ipv burrata
  • start met klassiekers als Margherita (pasata, mozzarella en basilicum)
  • zorg dat er altijd een vlam brandt. Voeg indien nodig een stukje hout toe
  • overstook de OVUN niet om te voorkomen dat de vloer te heet wordt (dan brandt je deeg aan)
  • Indien de vloer toch te heet werd, stop dan met stoken en laat dan de OVUN een kwartiertje open staan
  • Veeg af en toe de vloer schoon met een kokos handborstel
  • Plaats de pizza zo diep mogelijk naar achter en vlak naast het gat of vuurspuwer

Lees hier alles over het bakken van de pizza


Blijf op de hoogte van nieuwe posts