Hoe regel je de temperatuur in de OVUN

05-03-2023

Temperatuur kan je in de OVUN regelen op 2 manieren.

  1. Door de keuze van je brandstof: kleinere stukken hout branden feller en geven meer hitte dan één groot stuk.
  2. Door het creëren van temperatuurzones: Wanneer je in de OVUN een OVUNPLAAT, Grillplaat of gastroplaat schuift, wordt de heteluchtstroom beïnvloed. Anders gezegd, door de platen in een bepaalde positie te plaatsen, leidt je de rookgassen langs een bepaald parcours. Op die manier kan je bepalen hoeveel hitte je op een bepaalde plaats wil. De regel geldt doorgaans ook dat hoe hoger in de OVUN, hoe koeler. Zeker wanneer er nog hout brandt. Met 2 OVUNplaten kan je 3 zones creëren.

Schouw afsluiten

Wanneer je stopt met bijstoken en de vlammen allemaal gedoofd zijn kan je nog uren koken met de restwarmte. Je kan nu de schouw afsluiten waardoor de OVUN nog veel langer warm blijft. In deze stand is de temperatuur in de OVUN stabiel en gelijkmatig en zakt met +/- 30°C/uur. Hoe meer houtskool je opgebouwd hebt, hoe trager de temperatuur zal zakken.

Koken met restwarmte is vooral handig voor gerechten die een stabiele temperatuur nodig hebben zoals brood, gebak, quiches, lasagne, patisserie, enzovoort…

Extra tips:

  • De ovunvloer kan je gebruiken om rechtstreeks op te bakken. Vooral deegwaren die kort moeten bakken zoals pizza, taco's en flatbread.
  • De ovunvloer kan je ook zien als fornuisplaat of sudderplaat. Je kan er rechtstreeks een pan of kookpot op zetten.