Hoe iedereens favoriet tegelijk bereiden

25-04-2023

Mijn kinderen houden van pizza. Mijn vrouw eet liever groenten. En ik lust wel een lekkere steak. Er zijn maar weinig toestellen op de markt waar je deze 3 verschillende bereidingen tegelijk in kan bereiden.

Kamado

bvb Green-Egg, Kamado Joe, Black Bastard, Outr, Berghoff,…

In een kamado kan je uiteraard steak bakken. En groenten grillen kan je ook. En pizza ook (hoewel je daar wel de kamado voor moet ombouwen naar een andere stand en dat gaat moeilijk als deze heet is. En pizza moet daar ook makkelijk 5 minuten of meer in bakken), je kan het al zeker niet tegelijk. Er is geen plaats voor en zoals eerder gezegd moet de keramische BBQ daar anders voor worden ingesteld. Steak bak je vlak boven de kolen (directe warmte). Maar voor je pizza's bakt moet je een soort deflector of conveggtor plaatsen om te vermijden dat de bodem van de pizza zou verbranden (indirecte warmte).

Pizza-oven

bvb Ooni, Weltevree, Vonken, Alfa Forni,…

In een pizza-oven kan je inderdaad pizza's bakken. En groenten, en steak! Maar niet tegelijk. Tenzij je een hele grote pizza-oven hebt. En als je alledrie deze bereidingen tegelijk zou willen bakken, moet je dat doen terwijl het hout ligt te branden (en dus niet nadat de vlammen zijn gedoofd en er nog houtskool ligt te gloeien) en dat kan best tricky zijn. Steak is een delicaat product. Net iets te dicht bij de vlammen en je vlees smaakt verbrand.

Vuurring

bvb Ofyr, Tiger Fire, Bonfeu, White fire,

Op een vuurring kan je wel goed tegelijkertijd steak bakken en groenten grillen. Maar pizza wordt lastiger. Er bestaan wel al pizzaovens die je bovenop de vuurring kan zetten maar net zoals bij de kamado is de kans op een verbrande bodem groot. Dit komt omdat de warmte bij een kamado en een vuurring van onderen komt terwijl pizza meer hitte bovenop de pizza nodig heeft (+/-400-500°C) dan op de bodem (+/-280-320°C)

De oplossing?

In de OVUN kan je op verschillende hoogtes tegelijk werken. Pizza ligt onderaan op de bakvloer. Daarboven schuif je een OVUNplaat of gietijzeren grillplaat. Daarop bak je de steak en de groenten, rechtsreeks of in een pan. Heb je nog meer plaats nodig, dan kan je met een extra OVUNplaat een derde niveau creëren. Goed voor 6360cm² kookoppervlak in totaal!

Ter vergelijk:

De Big Green Egg Large heeft een kookoppervlakte van 1688 cm² en de Ofyr 100: 3315 cm²