Hoe maak je vers pizzadeeg?

02-01-2023

Foolproof pizzadeeg zonder kneden

Het meest eenvoudige recept voor het perfecte pizzadeeg kost maar 5 minuten werk. En je moet er niet eens voor kneden! Piet maakt dit deeg al jaren en het blijft iedereen verbazen. Volg deze stappen en succes is verzekerd.

Ingrediënten voor 6 pizza's:

  • 1kg bloem tipo 00 (belangrijk!)
  • 650 ml lauw water
  • 1 zakje gedroogde gist (of 2 gram verse)
  • 20 gram zout


Werkwijze - 5 minuten werk, 2u rijstijd

1. Doe eerst het zout in de mengkom. Giet daar de bloem overheen. Los de gist op in het lauwe water en giet op de bloem. Roer met de achterkant van een houten lepel in het poeltje en neem beetje bij beetje meer bloem mee zodat er een papje ontstaat. Meng alles (uiteindelijk ook het zout) tot een homogene kleverige massa. Dek af.

2. Wacht 30 min.

3. Stretch and fold: Met een natte hand grijp je langs de kant van de mengkom tot onder het deeg. Trek de onderkant in 1 keer naar boven en leg het bovenop het deeg. Draai de kom een slag en herhaal. Doe dit in totaal +/- 8 keer of tot dat je al het deeg hebt gerekt en gevouwen. Dit duurt ongeveer 10-20 seconden. 
Dek af en wacht 30 min.

Herhaal bovenstaande stap nog 2-3 keer. Na elke keer ga je merken dat het deeg sterker en elastischer wordt. Dit duurt ongeveer 2u maar neemt eigenlijk maar een paar minuten werk in beslag.

  • Nu heb je 2 opties. Ofwel zet je het deeg weg op een koele plaats of in de koelkast voor later.
  • Wil je meteen pizza's bakken dan ga je verder.

4. Verdeel het deeg in 6 gelijken stukken (+/- 270 gram) 

5. Draai tot een bolletje. Probeer het deeg daarbij niet te scheuren.

6. Leg klaar op een plank of schaal en dek af tegen uitdrogen.


Blijf op de hoogte van nieuwe posts